Nội Dung Chính
- 1 SPEAKING Look at the following ideas. What problems are mentioned? Which is of the most concern among young adults?
- 2 Read the text and answer the questions.
- 3 Read the Reading Strategy. Then read the first question in exercise 4, followed by paragraph A. When you have chosen the correct answer (a, b, c or d), read the paragraph again and decide why the other options are wrong.
- 4 Read the text. For questions (2-5), circle the correct options (a-d).
- 5 Read the text again. Are the sentences true or false? Write T or F. Correct the false sentences.
- 6 Write a short summary of the text. Use the following questions as an outline.
- 8 SPEAKING Work in pairs. Discuss the questions.
- 7 VOCABULARY Match the highlighted nouns in the text with definitions (1-7).
(Page 66)
I can understand an article about careers.
1 SPEAKING Look at the following ideas. What problems are mentioned? Which is of the most concern among young adults?Al taking over jobs Graduates desperate for jobs New job titles, new opportunities 2 Read the text and answer the questions.In which paragraph (A-F) does the writer... 1 provide an example of a source of advice for those selecting a career? 2 give explanations for the need of a certain characteristic? 3 give an example of the jobs that won't be done properly by a robot?
3 Read the Reading Strategy. Then read the first question in exercise 4, followed by paragraph A. When you have chosen the correct answer (a, b, c or d), read the paragraph again and decide why the other options are wrong.4 Read the text. For questions (2-5), circle the correct options (a-d).1 It is harder for manual workers to find jobs because a the modern world prefers automatic holograms. b they do not work as effectively as robots. c robots for the airports are now available. d customers to restaurants are served by robots. 2 The key to a good choice of career is a talking with one's parents. b taking calculated risks. c knowing oneself thoroughly. d consulting an expert. |
5 Read the text again. Are the sentences true or false? Write T or F. Correct the false sentences.1 Every restaurant in South Korea has robots to serve customers. 2 Character tests can predict your future success in a career. 3 There are now jobs that people in the past heard nothing of. 4 Robots can partly replace a teacher. 5 Robots have both strengths and weaknesses. 3 In terms of career development, the writer emphasises the need to a register for a continual course. b achieve a goal. c graduate from university. d better one's interpersonal skills. 4 Flexibility a gets people into a professional conflict. b helps a person grow professionally. c wonderfully changes the world. d prevents people from acquiring new techniques. 5 In the writer's opinions, Al a is not a frightening threat to young adults' career. b is more efficient than humans in almost any field of work. c is going to free humans from the need to go to work. d is less sophisticated than humans in hospitals and schools. |
(Page 67)
JOINING THE WORKFORCE
A The world of work has been undergoing dramatic changes. Step by step, robots are taking over manual jobs that used to be done by semi-skilled workers. Al assistants in the forms of holograms have been on trial at Changi Airport and Boston Airport. Their performance as perfectly efficient check-in staff has amazed users. Certain restaurants in South Korea have introduced tablets for self-order and have even made use of maid robots in place of waiters and waitresses. Getting a secure job or a career can't have been more challenging. B On leaving school, 18-year-olds are faced with one of the toughest decisions of their life: career choice. Which to pursue requires sensible decision basing on their in-depth self-understanding. Guidance from school counsellors and parents together with insights into their potentials from character tests will empower them to make informed decisions. It is also worth noticing that, in this ever-advancing world, school-leavers need to be well-prepared for changes and once-in-a-lifetime opportunity. C However bewildering career choice may be, it is no more than the beginning of a person's career. To further it, they have no alternative but to become better day by day. In essence, career development is 6 Write a short summary of the text. Use the following questions as an outline.
8 SPEAKING Work in pairs. Discuss the questions.1 What jobs do you think Al can't do properly? 2 What do you think is more important when it comes to choosing a job: the salary or the job satisfaction? | a continual and lifelong process in which they need to specify their goals, boost their own confidence, improve communication skills, and expand personal networking. Actually, university graduation simply celebrates the completion of adults' mainstream education, signifying their non-stop self-improvement. D Of all the qualities, a person's flexibility will work in this full-of-changes world. Flexibility manifests itself in professional agility, problem-solving skills, change management and innovative thinking. As long as they are not set in their way of thinking, they can easily get a task done. E Al has been replacing certain blue-collar workers, but it can never establish a role in a field that has something to do with emotional intelligence (EQ). Automated learning machines can repeatedly lecture a subject, but they can never become an inspiring story for students. Robots in hospitals can accurately perform operations, but at no time can they comfort the lonely and suffering patients like a gentle nurse. F Technology has taken mankind to a world of constant change. School-leavers are expected to improve themselves and own the right skills to meet the social demands. 7 VOCABULARY Match the highlighted nouns in the text with definitions (1-7).Work and jobs 1 a system of trying to meet and talk to other people who may be useful in your work 2 an understanding of what something or someone is 3 the ability to think quickly and intelligently 4 the act of dealing with something successfully 5 work done physically or by hands 6 all the workers / employees in a company or an organisation 7 something one hopes to achieve |
Bình Luận
Để Lại Bình Luận Của Bạn